Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Sağlıklı Kilo Vermek İçin 14 Altın Kural

1.      Yiyeceklerinizi tavada ve fritözde kızartmayın. Yağda kavurmak  hem kanser yapıcı maddeleri açığa çıkartır hem de besin değerini azaltır. Bu nedenle soğanı önce kavurmak yerine yemeğe et veya diğer malzemelerle birlikte koymak daha doğrudur.

2.      Etlerinizi yağsız seçin.Et, tavuk, balık vb. yiyecekleri mangal, tütsüleme vb. yöntemlerle ateşe çok yakın tutarak pişirmeyin. Mangalda pişirilen ette ateşle arasında 15 cm olmalı. Etler kurutulmamalı. Üzerinde kömürleşmeler olmamalı olursa yerken buralar temizlenmeli.

3.      Sadece salata malzemesinin yıkanması yeterli değildir. Yapışmış parazit yumurtalarının ayrılması için yıkandıktan sonra 15 dk suda bekletilip, tekrar yıkanmalıdır. Taze meyve ve sebzeleri doğrarken keskin bir bıçak kullanılmalı, çok ince doğranmamalıdır. Sebze dokuları ezildiğinde A ve C vitamini eksilir. Salataya sirke ve limon sofraya çıkarılırken konmalıdır. Önceden konursa C ve A vitamini kaybı olur.Salatalarınıza en fazla 1 tatlı kaşığı yağ koyun. Zeytin, ceviz, avokado, mısır vb. koyuyorsanız ekstra yağ eklemenize gerek yoktur. 1 kg sebzeyi pişirmek için 2 yemek kaşığından fazla yağ koymayın.

4.       Makarna, pilav vb tahıl grubu besinleri az suda haşlayarak ve suyunu çektirerek pişirin.

5.      Meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın. Sebze ve meyvelerin kabuğu yakın yerlerinde vitamin içeriği daha fazladır. Kabuklar çok ince soyulmalı, daha iyi fırçalanmalıdır. Dilimlenmiş meyveleri ve taze meyve sularını vitamin kayıplarını önlemek adına hemen tüketin. Mevsimine göre taze sebze ve meyveleri tercih edin.

6.       Kuru baklagillerin iyi pişirilmesi besin değerini arttırır ve gaz oluşumunu azaltır. Bekleme suyu dökülmeli, haşlama suyu dökülmemeli.

7.      Sütlü tatlı yaparken önce şeker konulmamalı. Şekerle birlikte pişen sütün protein değerinde kayıplar olur.

8.       Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar pişirilirse besleyici değeri azalır.

9.      Yüksek ısıda uzun süre pişirmek besinlerin B ve C vitamini içeriğini azaltır. Fırın poşetleri besin değerlerini koruyor olsada polikarbon içeriğinin besine geçme tehlikesi olduğundan zararlıdır.

10.  Alüminyumkaplarda ve alüminyum folyo ile pişen yemeklerde yemeğe çok fazla alüminyum geçer. Kemik ve böbrek hastalıklarına neden olur. Alzheimer görülme riskini arttır.

11.  Düdüklü tencere pişirme süresini kısaltarak yemeğin besin değerini korur. En kısa pişirme zamanı ve en az miktarda su besinlerin vitamin kaybını azaltır.

12.  Balık yağda kızartılarak yendiğinde besin değerinin çoğunu yitirir, yüksek kalorili ve zararlı hale gelir. Düşük ısıda fırınlamak ya da düşük ısıda yakmadanızgara yapmaktır.

13.  Çiğ süt kullanılacaksa 5 dk karıştırılarak kaynatılmalı, sonra soğuk su dolu bir kaba tenceresiyle oturtularak hemen soğutulmalı. Uzun süre kaynatma protein kaybına neden olur. Besin değerini azaltır.

 

14.  Taze sebzeler önce ayıklanmalı, akan bol su altında iyice yıkanmalı sonra doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmelidir. Sebzeler pişerken yeşil rengini kaybettikçe besin değeri azalır. Donmuş sebzeler çözünmeden pişirilmelidir. Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesmek gerekir. Yüzeyle az temas vitamin kaybını azaltır.

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz