Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Çocuğumu Ne Zaman Psikologa Götürmeliyim?

Aileler genelde psikoloğa başvurmak için bir sorunun ortaya çıkmasını ve bu sorunun şiddetinin ve görülme sıklığının günlük yaşamı etkilemeye zarar vermeye başlamasını beklerler. Fakat ailelerin 0-6 yaş döneminde çocukların gelişimini desteklemek, daha sağlıklı bir iletişim, okul yaşantısı, ergenlik dönemi, aile ilişkileri yaşayabilmeleri için psikologlardan gelişim takibi, yönlendirme ve farkındalık ile ilgili destek almaları önemlidir.

 

Günümüzde bir çok anne-baba yaşadıkları problemleri psikoloğa danışmak yerine internet ortamındaki yorumları okuyarak veya günümüzün popüler blogger annelerinin paylaşımlarını takip ederek gidermeye çalışmaktadır. “Her çocuk farklıdır” düşüncesinden hareketle özellikle çocuklarla ilgili önemli kararlar almadan önce bir uzmana danışarak ortaya çıkabilecek riskleri azaltma konusunda yönlendirmelere uymak gerekir.

 

Psikolog ile tanışmadan önce hangi yaşta olursa olsun, çocuğun bir yabancı ile tanışacak olmasından dolayı bir kaygı yaşaması normaldir. Bu nedenle çocuk ilk defa psikolog ile karşılaşmadan önce onun güveni kazanılmalı ve kesinlikle kendisine yalan söylenmemelidir. Çocuğunuzun yaşı doğrultusunda açıklamalar yapılmalıdır. Önemli olan çocuğun psikoloğa neden başvurulduğunu anlamış olmasıdır.

 

Her çocuğun sahip olduğu kişilik yapısı, göstermiş olduğu gelişimsel ihtiyaçları ve ilerleme kaydetme hızı farklıdır. Terapi süreci her ne kadar bireysel bir süreç olsa da gözlemlenen çocuk olduğu zaman anne-baba varsa bakıcı, okula devam ediyor ise öğretmen gibi kişilerin de bu süreçte iş birliği yapması gereklidir. Çocuğun terapi sürecinden olumlu geribildirim alması sıkı bir iş birliğine bağlıdır. Seansların sonlandırılması gerektiğinde durum çocuk danışana açıklanmalı ve sürecin biteceğine dair çocuk psikolojik olarak hazırlanmalıdır.

 

 Psk.Aysun Hızlı Okur

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz