Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Diyabette Doğru Beslenme İle Kilo Kontrolü

Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glukoz” adı verilen basit şekerlerdir. Glukoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, büyük ve küçük damarları ve sinirleri tahrip eder. Tahribat hangi organda ise ona ait sorunlar görülür. Birçok ülkede, kardiovasküler hastalık ya da dolaşım sistemi hastalığı diyabetli kişiler arasında en başta gelen ölüm sebebidir. Yetişkinlerdeki körlük ve görme bozukluğunun da önde gelen sebebi diyabettir. 15 yıl boyunca diyabetik olan, şekeri kontrolsüz kişilerin % 2'si kör olurken, % 10'unda ağır görme bozukluğu gelişir. Kontrolsüz tip 1 diyabetli kişilerin % 40'ında 50 yaşına geldiklerinde diyaliz ve/veya böbrek nakli gerektirebilecek, ağır böbrek hastalığı gelişebilir. Diyabetik sinir hastalığı(nöropati), bacaklarda ve ayaklarda duyu kaybına yol açabilir ve bu da ayak yarası ve bacak kesilmesi ile (amputasyon) sonuçlanabilir. Bacak amputasyonlarında kaza dışı nedenlerin başında maalesef diyabet gelmektedir.

 Yenilen özellikle karbonhidrat içeren besinlerin vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesi kan şekeri seviyelerini yükseltir. Kan şekerinin mümkün olduğunca normale yakın düzeylerde tutulmasıyla diyabetle ilişkili komplikasyonlarının gelişme riski azaltılabilir. Kan şekeri kontrolünün sağlanmasında diyabetli bireye özgü beslenme tedavisinin verilmesi önemlidir. Her insanın enerji, karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral gereksinimi vardır. Diyabetli kişilerle diğer kişilerin besinlere olan gereksinimi aynıdır. Beslenmenize yapacağınız ufak dokunuşlarla sağlıklı bireyler gibi yaşamınızı sürdürebilirsiniz.

·         Kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olan şeker ve şeker içeren yiyecekler ile kilo almanıza neden olacak yağ ve yağlı yiyecekleri azaltın.

  • Uzun süre aç kalmayın bir kerede çok yemek tüketmeyin, az ve sık yiyin 2.5-3 saat arayla ara öğün yapın, çok acıkırsanız kendinize hakim olamayıp çok tüketim yaparsınız ve kan şekeri dengenizi bozarsınız ara öğünü bu yüzdende öneriyoruz.

·          Meyveyi tek başına tüketmek yerine ayran, süt, yoğur gibi protein kaynaklarıyla birlikte tüketin ki hem tok tutsun hem de kan şekeriniz dengelensin.

·         Pilav, makarna, patates gurubu kan şekerinizin dengesinde sıkıntı yaratır, en az düzeyde tercih edin, asla 1 tabak dolusu pilavı nasılsa ekmek yemedim düşüncesiyle bitirmeyin.Sebze dışında tüketilen tüm karbonhidratlı besinler[çorba nohut, mercimek, kuru fasulye, pilav, makarna, patates mısır, erişte )adı ekmek olmasa bile vücutta ekmek yemiş gibi iş yapar, bu yüzden bu gurubu  tüketirken sanki ekmekmiş gibi düşünerek aşırıya kaçmayın.

·         Bir diyetisyene giderek size uygun beslenme programınızı oluşturun. Diyetisyeninizle görüşmeye gitmeden önceki üç veya beş gün süre boyunca içtiğiniz ve yediğiniz her şeyi not alın. Bu kayıtlar, diyetisyeninizin sizin beslenme alışkanlıklarınızı ve günlük yaşam tarzınızı öğrenmesine fırsat verir ve böylece alışkanlıklarınıza uygun bireysel bir plan oluşturmasına yardımcı olur.

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz