Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Hamilelik Döneminde Pilates

        Annelik, sanattır. Dünyayı güzelleştirme sanatı... Bebeğini ilk kez kucağına aldığın andan değil; onun müjdesini aldığın andan, hatta çok daha öncesinde başlar annelik. Ve benzeri olmayan, harikulade bir sürece girilmiştir hamilelikle birlikte. Henüz evladını görmeden başlarsın alacağın her kararda onu düşünmeye, onun için en güzelini istemeye. Fakatyaklaşık 280 günlük bu süreç her zaman tozpembe değildir. Heyecanlı ve eşsiz olduğu kadar, zorlu ve oldukça da sıkıntılı bir süreçtir aslında gebelik.

Bebeğin için en iyisini istersin. İstersin, ama nedir onun için en iyisi? Bu 40 haftalık süreyi, bebeğin anne rahminde spontan bir şekilde büyüyüp gelişmesini bekleyerek mi geçirmeli?Yoksa, o bu kadar küçükken de annenin yapılabileceği bir şeyler var mıdır bebeği ve kendisi için? Anne karnındaki bebek nelerden hoşlanır?

        Gebelik süreci sonlanıp sağ olarak dünyaya gelene kadar, anneden bağımsız düşünülemez bebek. Annenin fiziksel,  ruhsal ve sosyal açılardan sağlıklı olması bebeğin de sağlıklı ve mutlu olması demektir. Dolayısıyla annenin hoşuna giden, anneye iyi gelen her şey bebeğin de hoşuna gidecektir. Annenin ağrısız, stressiz, mutlu ve rahat bir gebelik dönemi geçirmesi hem kendisi hem de bebeğin sağlığı için şarttır.

       Hareketsiz bir hamilelik süreci hiç istemediğimiz bir durumdur. Herhangi bir komplikasyon ve riskin olmadığı, anne adayının doktor tarafından istirahate sevk edilmediği, normal gebeliklerde egzersiz ve hareketli yaşam çok önemlidir. Gebelikte vücutta bir takım fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Hemen hemen bütün sistemleri etkileyen gebelik, özellikle kas-iskelet sistemi üzerinde birtakım değişikliklere sebebiyet vermektedir. Bunlardan bazıları şöyledir:

Bebeğin anne karnında büyümesiyle birlikte vücutta ağırlık merkezi öne doğru yer değiştirir, bel çukurluğu artar. Anne adayı bu değişikliği kompanse etmek için gövdenin üst kısmını normalden geride tutarak durur. Bacaklarını açarak paytak yürür.Bu kompansasyon da gebede bel, boyun ve sırt ağrılarına yol açmaktadır.

Halk arasında baklava olarak tanınan karnın ön bölümünde sağ ve solda sıralanmış ve ortada birleşen RectusAbdominis kaslarında gebeliğin 4-5. aylarından itibaren ayrılma görülmeye başlar. Doğuma kadar karnın büyümesiyle ayrılma iyice artar. Buna DiaztazisRecti denir. Egzersizler ve gerekli görüldüğünde abdominal bantlama tekniği ile önlenmelidir.

Gebelikte relaksin ve progesteron hormonlarının etkisiyle birlikte eklem, kas ve bağlarda gevşeklik gözlenir. Böylelikle vücut, esneklik kazanır ve doğuma hazırlanır. Fakat bu gevşeklik, fiziksel hareketlilik ile yeterli kas ve bağ kuvveti kazandırılmaz ise,  riskli olabilmektedir.

          İşte bu değişiklikleri ve daha pek çok sorunu önlemek ve en aza indirmek, ayrıca gebelik süresince sağlıklı ve kontrollü kilo alımını sağlamak, aşırı kilo almayı önlemek, gebeliğe bağlı diabeti önlemek, doğumu kolaylaştırmak, doğum sonrası bebeği taşımayı ve bebek bakımını kolaylaştıracak yeterli kas kuvvetini kazandırmakiçin anne adaylarının, muhakkak gebelik süresince doğuma kadar uygun kişisel egzersiz programına alınması gerekir. Ayrıca egzersizin bebeğin doğum ağırlığını artırdığı sonucuna ulaşan araştırmalar da mevcuttur. Anne mutlaka bir doktor ve fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli, uygun egzersiz reçetesi fizyoterapistince yazılmalıdır. Hamileler için en uygun egzersizler: tempolu yürüyüş, bisiklet, yüzme, kontrollü aerobik egzersiz, pilatesvb. egzersizlerdir. Pilatesi bunlardan herhangi iki tanesiyle kombine olarak yapmak en iyi sonucu verecektir.

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz