Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Şeker Hastalığı ve Diyet

Diyabet gün geçtikçe görülme sıklığı artan bir hastalık haline gelmiştir. Bu durumun oluşmasında beslenme şekli ve yaşam tarzı etkili olmaktadır. Zamanın değişmesiyle birlikte artan fast-food tarzı beslenme ve teknolojiye bağlı olarak gelişen sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı diyabet ve diğer kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Önceliğimiz diyabetten korunmaya yönelik olmalıdır. Pek çok insanda diyabet gelişme riski artmış durumdadır. Kan şekerinin normalden biraz daha yüksek fakat diyabetli hastaların değerlerinden biraz düşük olan bireylerin diyabete yakalanma riskinin arttığını görüyoruz. Cleveland Clinic’in araştırmalarına göre kan şekeri düzeyi bu şekilde olan bireylerde yaklaşık 10 yıl içinde diyabet gelişebileceği söylenmektedir.

Obezite diyabete davetiye çıkaran durumlardan bir tanesidir. Uygun vücut ağırlığımızı koruyarak risk faktörlerinden birini elemiş oluruz. Yaşam düzenimizde sağlıklı değişiklikler yaparak diyabet ve diğer kronik hastalıklara karşı korunma sağlarız. Amerikan Diyabet Birliği’nin 2013 yılında yayınladığı bir veriye göre; eğer diyabet için risk altındaysanız sağlıklı bir diyet izleyerek, düzenli egzersiz yaparak ve uygun vücut ağırlığınızı koruyarak %54 oranında tip 2 diyabet gelişimini yavaşlatmış olursunuz.

Diyabet gelişmişse nasıl beslenmeliyiz?

Kan şekeri kontrolünüz sizin elinizdedir. Kan şekeri düzeyinizi dengeli ve sağlıklı bir diyetle, tıbbi tedaviyle (doktorunuzun önerdiği) ve düzenli fiziksel aktiviteyle uygun aralıklarda tutabilirsiniz.

Karbonhidratlar beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Günlük enerjimizin yaklaşık yarısı karbonhidratlardan gelmektedir. Karbonhidrat kaynakları arasında ekmek, tahıllar, sebzeler (özellikle nişastalı sebzeler), meyveler, süt ve süt ürünleri ile tatlılar bulunmaktadır. Bu besinler vücudumuzda şekere parçalanmaktadır. Daha sonra bu şekerler depolanır ve gerektiği durumlarda enerji kaynağı olarak kullanılır. İnsülin ise kandaki şekeri depolama alanına taşımakla görevlidir. Diyabet hastalarında ise insülin eksikliği veya çok az insülin kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Karbonhidratlar kan şekeri üzerinde oldukça etkili bir besin grubudur. Diyabetli bireylerin tatlılar, hazır besinler gibi basit şekerler yerine daha çok tahıllar, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratları tercih etmesi önerilmektedir.

Egzersizin diyabetteki yeri nedir?

Egzersiz uygun vücut ağırlığının korunmasının yanı sıra vücutta insülin duyarlılığını artırır. Böylece vücut insülini kullanır ve kan şekeri normal değerlere yaklaşabilir. Egzersiz kan şekeri düzeyinin düşmesine yardımcı olduğundan öğünlerinizden sonra yapacağınız egzersizler size kan şekerinizi kontrol etmede yardımcı olacaktır.

Kan şekerinizi kontrol altında tutmak ve yaşam kalitenizi artırmak için bir uzmandan destek alabilirsiniz.

reysel bir süreç olsa da gözlemlenen çocuk olduğu zaman anne-baba varsa bakıcı, okula devam ediyor ise öğretmen gibi kişilerin de bu süreçte iş birliği yapması gereklidir. Çocuğun terapi sürecinden olumlu geribildirim alması sıkı bir iş birliğine bağlıdır. Seansların sonlandırılması gerektiğinde durum çocuk danışana açıklanmalı ve sürecin biteceğine dair çocuk psikolojik olarak hazırlanmalıdır.

 

 

 

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz